Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Pro českou kajakářku Hilgertovou skončila sezóna bez tečky
 
      Nepříliš vydařenou sezónu, navíc bez tečky, jak sama říká, má za sebou česká kajakářka Štěpánka Hilgertová. Dvojnásobná olympijská vítězka ve slalomu na divoké vodě neudržela vedení ve Světovém poháru a po posledním závodu klesla na třetí místo. Útoky na New York a Washington navíc přinutili pořadatele zrušit plánované mistrovství světa, které se mělo konat na řece Ocoee v USA.

 
Třiatřicetiletá reprezentantka se společně s manželem vrátila do Prahy dnes, o den dříve než zbytek české výpravy. Přestože se na vrchol sezóny těšila, rozhodnutí amerických pořadatelů chápe. "Hned jak se to v úterý stalo, tak nás napadlo, že asi nebude vše úplně v pořádku. Druhý den ráno ale normálně začaly tréninky, takže jsme doufali, že když mistrovství světa začíná za čtrnáct dní, vše se uklidní. Ve středu navečer jsme se ale dozvěděli, že ne," uvedla na ruzyňském letišti Hilgertová. Zrušení akce ji ze sportovního hlediska mrzí. "Na jednu stranu je zrušení světového šampionátu ve srovnání s tou tragédií prkotina. Na druhou je to něco, na co jsme se všichni těšili a sezóna je nyní taková neukončená. Vyznívá do ztracena. Jako věta bez tečky," smutně krčila rameny nejvýraznější postava české kanoistiky současnosti.
Organizátoři mistrovství na rozdíl od raftařů či horských kol, jejichž vrcholné akce se konaly, prohlásili, že nejsou schopni zajistit bezpečnost pro všechny účastníky a diváky. "Trenéři si přáli, aby se akce uskutečnila, ale rozhodující je pořadatel. Souvisí to asi i s tím, že ve státě Tennessee mají přísné bezpečnostní předpisy a museli by mít k dispozici určitý počet lidí, kteří však byli posláni jinam," podotkla Hilgertová. Po zrušení mistrovství zavládla mezi řadou závodníků podle Hilgertové bídná nálada. Organizátoři navíc všem zakázali i trénovat. "Začali jsme si rychle zajišťovat letenky, ale báli jsme se, jestli se vůbec domů dostaneme. Zprávy o odvetných opatření se šířily rychle a mluvilo se i o tom, že se odvetné akce uskuteční již z neděle na pondělí, takže by byl opět byl přerušen letecký provoz," vysvětlila. Na rozdíl od svých kolegů ji ani nelákaly výlety do okolí. "Vše jsme již viděli při minulých soustředěních, takže jsme spíše odpočívali," přiznala.
Na řece Ocoee se konaly olympijské hry v Atlantě. Při odletu manželé Hilgertovi ani výrazně nepozorovali zvýšené kontroly. "Strašili nás, abychom na letiště přijeli s pětihodinovým předstihem a že budou kontrolovat už přijíždějící auta. A nic. Jen striktně povolovali jedno zavazadlo do letadla, které však speciálně nekontrolovali a jen projeli rentgenem," popsala celý proces Hilgertová. Zpět do vlasti se dostala přes Atlantu a Frankfurt, kde ale uvízla všechna zavazadla. "Prý přiletí večer," krčila bezmocně rameny. V průběhu sezóny mluvila Hilgertová o tom, že po skončení MS se rozhodne o její další kariéře. Při neplánovaném odpočinku ve Spojených státech na to ale nemyslela. "Nepadlo o tom ani slovo. Teď ještě ale nejsem oproštěna od emocí a nejsem schopna říci jestli ano nebo ne. Uvidíme, jestli po podzimním odpočinku budu mít ještě chuť závodit a budu chtít něco dokázat," uvedla třiatřicetiletá závodnice. Již si ale naplánovala program na zimu. "Měla bych organizovat v prosinci paralelní slalom v podolském bazénu. Už se těším. Pozvala jsem všechny známé světové závodníky," dodala Hilgertová.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>