Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Dračí lodě v Praze
 
      Dvacet týmů z České republiky, Polska a Německa o víkendu soutěžilo v Praze v závodech dračích lodí. Pátý ročník zvláštního klání, které má tradici ve starověké Číně, zahájil rituál probouzení draka.

 
Drak připlul k velké radosti všech přihlížejících po Vltavě od Čertovky pod Mánesův most, kde mu dívka v čínském kostýmu protřela oči a drak po dva dny přihlížel na správný průběh závodů. Po slavnostním zahájení vyplula první čtyři plavidla s dvaadvaceti veslaři od Karlova mostu na trasu dlouhou 300 metrů za pomoci bubeníka, který na přídi udával rytmus.

Zvítězila posádka, která jako první rozezněla zvonek visící z Mánesova mostu. "V prvním sobotním závodě, Mezinárodním poháru, zvítězil tým Instinkt Juniors," řekl ČTK Martin Konečný z pořádajícího Prague Dragon Boat Clubu. V sobotu se konaly ještě dva závody. Po nedělním zahájení dračím tancem v 11:00 se jel Pivní pohár a ve 14:00 ve finálovém závodu soupeřily dva nejlepší týmy z každého závodu s vítězem loňských závodů, týmem České republiky.V 16:20 mohli diváci sledovat závěrečnou slavnost.

Tradice dračích lodí vznikla v Číně před více než dvěma tisíci let; během posledních tří desetiletí se rozšířila téměř do celého světa. Jen v Evropě v současnosti existuje přes sto klubů dračích lodí a každý rok jsou pořádána mistrovství světa a Evropy. Ve střední Evropě byla v roce 1998 Praha prvním městem, kde se festival dračích lodí konal. První klub dračích lodí v ČR Prague Dragon Boat Club byl založen v roce 1997. V současné době má více než sto členů, spolupracuje s dalšími evropskými kluby a účastní se festivalů v jiných městech. Zajímavá je například tradice pádlování z Prahy do Drážďan na festival dračích lodí vždy na konci června.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>